La Llar del Llibre

Historia

Joan Sellarés Castells

 

Els orígens de la llibreria La Llar del Llibre es remunten al primer quart del segle XX, quan l'escriptor, llibreter, poeta i editor Joan Sellarés Castells (1893-1971) va obrir una llibreria a la via Massagué de Sabadell, a principis dels anys 20.

Joan Sellarés va ser una figura important dins l'àmbit cultural i intel·lectual de Sabadell. Ja des de petit es va interessar per el món de l'impremta, començant com a aprenent al taller de l'impressor Magí Ribera quan tenia 12 anys.

La llibreria, des d'un principi, va ser un punt important de trobada i reunió dels intel·lectuals i artistes sabadellencs de l'època.

L'any 1927 la llibreria es va traslladar al carrer Alt del Pedregar, número 23.

 

Un llibreter compromès amb la cultura

 

De 1934 a 1936 Joan Sellarés va ser delegat de la Comisaria de Cultura de la Generalitat de Catalunya i una de les seves funcions va ser protegir el Museu de la Ciutat dels embats d'aquells anys convulsos.

A les acaballes de la Guerra Civil, el febrer de 1939, fou detingut pels nacionals, junt amb 10 sabadellencs més. El 23 de febrer de 1939 fou condemnat a 30 anys de presó.

Finalment, el 20 de juny de 1941 li va ser condonada la pena i se li atorgà la llibertat condicional sota la tutela de laJunta Local de Libertad Vigilada.

 

Miquel Fàbregues i Morlà

 

Joan Sellarés va traspassar la llibreria l'any 1957 al jove Miquel Fàbregues i Morlà (1930-2005), que provenia d'una família de llibreters de Barcelona.

Els primers anys, la llibreria, que es trobava en el que avui es el passeig de la Plaça Major, i que llavors es deia Passeig Primo de Rivera, es digué "Hogar del libro, sucesor de Sellarés". Més endavant es va convertir en La Llar del Llibre, nom que es manté fins a dia d'avui.

 

Noves llibreries

 

L'any 1967 Miquel Fàbregues va obrir una nova llibreria, més gran, al mateix passeig de la Plaça Major de Sabadell. Es va conservar l'antic local, que a partir de 1975 es va dedicar principalment a la venda de llibres de butxaca, una especialització inèdita aleshores a Catalunya.

L'any 1980 es va obrir una nova llibreria al centre comercial Baricentro, al municipi de Barberà del Vallès, que va ser el primer centre comercial que es va construir a Espanya.

Es va inaugurar una altre llibreria l'any 1989 al carrer Fortuny 11, aquesta dedicada a les llengües estrangeres. En Miquel Fàbregues era un apassionat dels viatges, junt amb la seva dona va recórrer pràcticament tot el món.

Aquesta llibreria dedicada als idiomes va quedar integrada en la nova botiga que es va obrir l'any 2011 al centre de Sabadell i que te dues entrades, una al carrer Sant Antoni nº 20 i l'altre al carrer Les Valls nº 29.

 

Una família de llibreters

 

 

En l'actualitat els Fàbregues continuen al capdavant de La llar del llibre. El Joan, l'Àngels, el Miquel i en Carles, han heretat la passió de la seva família per els llibres i l'ofici de llibreter, i han continuat fins avui amb un llegat que va començar amb el seu avi.