Actualment, bona part de la població roman completament aliena al procés de producció d'aliments. L'agroindústria funciona d'acord amb dinàmiques que allunyen cada vegada més la ciutadania de l'origen dels aliments que consumeix, una distància que no només és física, sinó que sovint és també conceptual. Els sabers tradicionals sobre com cultivar aliments bàsics per a la subsistència van perdent-se, alhora que s'homogeneïtzen les varietats que podem trobar als mercats, així com les cultures gastronòmiques. Podem recuperar d'alguna manera la sobirania pel que fa als productes que arriben al nostre plat? Una manera de fer-ho, que no l'única, és comptar amb un hortet propi. Tal com descobrirem en aquesta monografia, recull de la secció de Josep Roselló i Oltra a la revista Mètode entre 2011 i 2022, n'hi ha prou amb uns metres de terra -o fins i tot amb uns cossiols al balcó- per a practicar una agricultura de qualitat i ajustada a les nostres necessitats. Aquesta guia servirà d'acompanyament per a iniciar-se en el món de l'hort casolà. Una activitat apassionant que té nombrosos beneficis, individuals i col·lectius, i que ens apropa de nou al medi que ens envolta i als cicles naturals que marquen el seu esdevenir i, per tant, el nostre.